Povestea Noastră

BUCATE DIN VECINĂTATE este un proiect de cooperare realizat între Vecinătatea Femeilor din Saschiz (lider de parteneriat) și 14 producători/procesatori de legume, fructe, lactate, miere ș.a. din zona Târnava Mare/GAL Dealurile Tarnavelor pentru crearea și dezvoltarea de lanțuri scurte alimentare care să faciliteze legătura directă cu consumatorii prin: târguri, emisiuni de gastronomie locală, evenimente culinare - ,,Ziua Fermei”, picnicuri cu produse locale, ,,Courtyard Dinning”, ateliere de educație culinară, materiale de promovare și -un concept inovativ pentru zona noastră- ,,coșul cu produse locale” livrat la domiciliu pe bază de comenzi și/sau abonamente.

Proiectul ,,Bucate din Vecinătate” este finanțat prin PNDR 2014-2020, Măsura LEADER/Strategia de Dezvoltare Locală a GAL Dealurile Târnavelor, cu o durată de implementare de 21 de luni.

Categorii de produse ce vor fi oferite și furnizorii lor (fermieri care dețin cel puțin atestat de producător și/sau unități de procesare locale):
- Legume si fructe
- Conserve din legume și fructe : gemuri, zacuscă, murături, siropuri
- Trufe
- Preparate din lapte de vacă, de oaie și de capră: unt, brânză, telemea, cașcaval, caș, ș.a.
- Miere și produse din miere

Ne dorim cooptarea în parteneriatși a altor producători locali de ouă, pâine, carne și produse din carne, produse de vinificație ș.a., așa încât ,,coșurile cu produse locale” pe care vi le oferim să conțină cât mai multe sortimente locale, iar lanțul scurt alimentar sau ,,lanțul de aprovizionare” Bucate din Vecinătate să poată continua și după încheierea finanțării nerambursabile.

Conceptul de coș cu produse locale din vecinătate a fost lansat prima dată pe pagina de facebook ,,Bucate din Vecinătate”, iarmulți oameni au descoperit atunci pentru prima dată că pot cumpăra produse alimentare direct de la producătorii localizați foarte aproape de ei. Locuitorii zonei Târnava Mare și vizitatorii știu acum de unde să obțină alimente sezoniere locale.

Rezultatele obținute din acest proiect dedicat zonei Târnava Mare/GAL Dealurile Târnavelor ajută la fundamentarea unor elemente esențiale ale dezvoltării economiei rurale în moduri durabile. Prin colaborare, producătorii care participă la proiectul LEADER Bucate din Vecinătate au găsit noi modalități de a vinde mai multe produse și de a atrage noi tipuri de clienți. Sunt stabilite legături mai strânse între sectoarele locale agricultură, turism și alimentar. Această rețea alimentară locală întărește capacitățile partenerilorde a stabili legături directe între producători și consumatori prin metode inovativede vânzare: coșul cu produse, târguri, picnicuri, cine in gospodării, ș.a. Zona Târnava Mare este bine cunoscută și pentru calitatea și diversitatea bucătăriei sale, cu influențe românești, săsești și maghiare. Abilitățile culinare ale zonei au fost extinse și promovate pe scară largă de către liderul de parteneriat - Vecinătatea Femeilor din Saschiz, îmbunătățind astfel reputația zonei pentru gastronomia tradițională și de calitate. Acest lucru a condus la o mai mare recunoaștere a specialităților culinare locale, un mecanism eficient pentru atragerea și păstrarea vizitatorilor în zona Târnava Mare/teritoriul GAL Dealurile Târnavelor.

Consumul de produse alimentare locale a redus, de asemenea, transportul de alimente, ceea ce creează beneficii economice, de mediu și sociale (de ex. e mai ușor pentru toată lumea să știe de unde provin materiile prime), economii la costurile de transport, emisii reduse, uzura redusă pe drumurile rurale, ș.a

Pe termen mediu și lung ne dorim ca ,,Bucate din Vecinătate” să identifice modalitățile prin care producătorii locali din Târnava Mare ar puteaaproviziona structuri de primire turistică locale și nu numai, școli sau căminele pentru vârstnici, ș.a. categorii ale populației, cu ingrediente și produsele alimentare care provin din zona noastră.